Vi kan ikke komme uden om det. Med køligere temperaturer betyder det, at du skal have gang i dine radiatorer. Men hvis du ikke bruger dine radiatorer korrekt, kan du risikere at bruge unødvendigt mange penge og opleve træk i dit hjem. Vi har samlet nogle tips, der hjælper dig med at bruge din radiator bedst muligt.

Dæk ikke termostaten

Dæk ikke din radiators termstat til. Bliver denne dækket med eksempelvis et stykke tøj, vil føleren indeni termostaten måle temperaturen under trøjen og ikke i rummet. Derfor vil radiatorens temperatur sænkes og du vil få et køligere rum.

Skru ned for varmen, når du lufter ud

Skal du lufte ud? Så skru ned for din radiator. Ellers til termostaten sende mere varme ud i radiatoren – og det er de færreste der vil fyre for gråspurvene. Det er ikke nogen god idé at skulle varme haven op inde fra stuen. Din radiator kan ikke se du åbner et vindue, så den vil forsøge at sørge for dit rum har indstillingstemperaturen.

Samme temperatur på alle dine radiatorer

Helt ideelt bør du have samme temperatur i hele din bolig. Hvis ikke du har dette, kan der opstå træk og nogle af dine radiatorer vil forsøge at varme mere end andre, for at holde temperaturen.

Hvis du har flere radiatorer i samme rum, så mærk efter på dem for at se, om de er lige varme. Radiatorer i samme rum, skal helst være lige varme foroven og lige kolde forneden. Selvom termostaten står på det samme, er det ikke sikkert, at de er lige nøjagtige. Så derfor kan du godt komme ud for, en termostat skal være lidt anderledes justeret end en anden.

Køligt soveværelse

De fleste sover bedst i et køligt rum. Men det går desværre imod rådet om at have samme temperatur i hele din bolig. Hvis du gerne vil have en lavere temperatur i dit soveværelse, skal du sørge for at holde døren lukket til rummet, så der kommer så lidt kold luft ud derfra, som muligt.

Sænk kun temperaturen lidt ad gangen

Vil du gerne sænke rumtemperaturen – eksempelvis om natten – bør du højst sænke temperaturen 2-3 grader. Genopvarmning medfører stor vandstrøm i radiatorerne, og det medfører en del spildvarme, når vandet løber fra din radiator og ud i centralvarmesystemet og tilbage til varmeværket. Det er spild af penge og hårdt for miljøet.

Kontroller dine termostater

Kontroller som minimum dine termostater en gang om året, og helst i starten af fyringssæsonen. Tjek om alle termostatventiler fungerer og ikke sidder fast. Det er vigtigt at vedligeholde dine termostatventiler. Det kan være nødvendigt at skifte pakdåse osv. Er du i tvivl, så lad os hjælpe dig med at foretage eftersyn og vedligeholdelse.

Skru op om sommeren

Slukker du for varmen i sommerhalvåret? Så bør du skrue helt op for termostaten på dine radiatorer. Og hvorfor det? Jo fordi, den lille ’pind’ som skubbes ud/ind og lukker op for varmetilførslen, godt kan sætte sig fast, når den ikke er i brug. Sætter den sig fast mens der er skruet helt op for termostaten, vil den lettere kunne trykkes løs, når du har tændt for varmen og skal justere temperaturen til vinteren.