Selvom det er koldt udenfor, er det altså stadigvæk en god idé at lufte ud. Det er vigtigt at få luftet ud i dit hjem, også selvom det er koldt udenfor. Om vinteren er der større risiko for at fugtskader opstår, hvis du ikke lufter ud. Frisk luft er sundt. Vi har samlet lidt tips til dig så du kan få frisk luft i dit hjem…
  1. 1. Luft ud intenst: Især om vinteren er det vigtigt at få luftet ud. Fordi det er koldt, har du nok ikke lyst til det, men du kan gøre det i kortere tid end normalt – du kan nøjes med 5 minutter.
  2. 2. Sørg for at skabe gennemtræk: Hvis du lukker vinduer op i begge sider af dit hjem, så bliver den “gamle” luft suget ud, og ny luft trækkes ind. Det er nødvendigt med gennemtræk hvis du lufter ud i kort tid. Ellers når du ikke at skifte al luften ud på 5 minutter.
  3. Luft ud flere gange om dagen: Luft ud eksempelvis morgen, eftermiddag og aften. Fordi det er koldt udenfor, og kontrasten mellem kulde og varme er stor, vil der lettere dannes kondens, og det skaber stor risiko for vækst af skimmelsvamp og andre fugtskader. Derfor er det vigtigt at du lufter ud. Gør det gerne til en vane at lufte ud, når du børster tænder eller går ud med skralder. Hvis du har en helt ny termostat, behøver du ikke at lukke for varmen i den korte udluftningsperiode – men har du en termostat, der er mere end et par år gammel, kan det være en god idé at skrue ned, når du lufter ud. Hvis den gamle termostat føler den kolde luft, vil der ofte sendes ekstra meget varme ud.
  4. Husk frisk luft under madlavningen: Når du laver mad, er det vigtigt at tænde for emhætten og/eller lufte ud efter madlavningen, så den varme, fugtige luft bliver suget ud. Tænd gerne emhætten inden du begynder at lave mad. Så kan du danne lidt undertryk i dit hjem, og partiklerne fra din madlavning vil hurtigere forsvinde.
  5. Stearinlys – luft ud: Det er hyggeligt med stearinlys om vinteren, men stearinlys afgiver store mængder af partikler ved afbrænding. Luft derfor gerne grundigt ud, når du har haft stearinlys tændt – det vil dit hjem sætte pris på.
  6. Ingen vinduer på klem: Det kan virke som en god løsning. Men det er ikke en god idé at lade et enkelt vindue stå på klem i mange timer. Vinduet på klem vil afkøle vægge og andre overflader. Kolde vægge kan give kondens og føre til skimmelsvamp.
  1. Dugger ruderne: Er der duggen i kanterne på indersiden af din rude  bredere end 2 cm, er det tegn på, at du skal lufte mere ud. Tør duggen af, så det ikke senere udvikler sig til skimmelsvamp.
  2. Lugten i dit hus: Lig mærke til lugten i dit hus. Lugter der indeklemt (lidt ligesom nogle sommerhuse) eller muggent i dit hjem, skal du åbne vinduerne lidt oftere.
  3. Hold badeværelsesdøren lukket: Efter et bad skal du sørge for, at den fugtige luft kommer ud af din bolig. Hvis du holder badeværelsesdøren åben, spreder du den fugtige luft til hele dit hjem. I stedet skal damp og varm luft ud gennem udsugningsanlægget eller et vindue.
  4. Udluftningsventiler: Luk gerne lidt ned for dine udluftningsventiler i eksempelvis vinduer og døre. I køligere vejr kan der komme meget luft ind af dem, og så vil det kræve ekstra energi at varme dit hjem op.